Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Athén fénykora és bukása

2010.03.03

                          Athén fénykora és bukása

ATHÉN FÉNYKORA

A déloszi szövetség kezdett birodalommá alakulni, mert a szövetséges poliszok adója gazdagította a városállamot. A korszak legkiemelkedőbb politikusa *Periklész volt. *Kr e. 500-ban fejlődött ki a görög színház. (Kr. e. 5 században volt a kultúra világkora)

ATHÉN VIRÁGZÓ GAZDASÁGA

Kézművesség:

Az athéni kézművesek termékeinek híre messzire eljutott. Kedvelték a vörös-fekete színnel festett vázákat, amorfokat. Szobraikat az istenekről és híres emberekről készítették. Azonban még rengeteg mesterséget végeztek még. Pl. a fémművesség a bőrt feldolgozó mesterség és a kőművesség.

Földművesség:

Az athéni földművesek néhány terményre szakosodtak: szőlő, olajbogyó, gyümölcs és zöldség. Az olaj fontos szerepet játszott, mert azzal: főztek, világítottak és testüket is azzal kenték be. (Tehát testápolónak használták)

Kereskedelem:

A város szíve a piac volt. Itt sokféle árus kínálta portékáját. A tengeren érkeztek a : gabonafélék, rabszolgák és a nyersanyag(Ami az ipari termeléshez szükséges volt) Hajón szállították az Athénból kimenő árukat is. Ezek: bor, olaj. A tengeri kereskedelem nagy haszonnal járt azonban kockázatos volt.(A kalózok miatt)

 

ATHÉN BUKÁSA

Athén és Spárta a perzsák legyőzése után egymás ellen fordult. Athén teljes vereséget szenvedett. „De Spárta csillaga is hamarosan leáldozott.”

Milyen lett a vázlat? Szólj hozzá!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: lauraeperke@citromail.hu

Laura,2015.12.13 13:13

Nagyon jó remélem 5 kapok rá

-

csipicsörge,2012.03.06 19:56

nagyon jók!
köszi mindent! :)

dorka7499@freemail.hu

Schäffer Dorottya,2011.04.10 21:15

nagyon jó lett mert kellett a kiselőadásomhoz és örültem mert a tanár 5-ös adott :) kösz h vannak még ilyenek is :)

budapest csepel

widdermelinda,2010.06.11 15:03

jólett. Leginkább azért mondom mert segített a történelem házidolimban.